Blomkålsmos!
Ett recept jag följde;
Ingredienser:
- ca 1 kg blomkål
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
Gör så här:
-
Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.
-
Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp, under övervakning för när det väl börjar koka så kokar det snabbt över. Sänk värmen lite.
-
Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om.
-
Lägg i blomkålen och fortsätt koka på medelhög värme utan att det kokar över i ca 10 minuter.
Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska, se bilderna.
Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast, det har dock aldrig gjort det för mig.
-
Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixer.
Mumsigt!
Åh, vad kul att du testat nu! :D Kul att läsa om andra tillvägagångssätt också :) Jag har tex börjat koka färsk blomkål i micron (beroende på mängd då), använder bara kastrull när jag har fryst blomkål.